Salam semua.. hari ni saya nak berkongsi TIPS PENYUSUAN, bagaimana nak meningkatkan penghasilan susu dengan cepat. Sering saya mendapat soalan lazim dari customer yang berbunyi.. “Macammana nak dapat susu yang banyak ya? Saya dah pam kerap, minum air banyak, ambil makanan berzat, tapi masih macam tu juga..” Jawapannya?[…]

Read More

Penyusuan ibu perlukan ilmu.. Bila ibu mengambil keputusan untuk menyusukan bayinya secara eksklusif, semua ibu perlu tahu cara penyimpanan susu ibu yang betul. Kita mahukan yang terbaik untuk bayi kita kan? Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. Susu ibu[…]

Read More

Alhamdulillah.. Syukur kerana kita diberi kesempatan dan umur yang panjang untuk bertemu sekali lagi dengan Ramadhan tahun ini. Dan syukur juga kerana kita masih merasa nikmat menyusukan anak dengan susu ibu, walaupun saya tau ramai di antara anda ibu bekerjaya, namun itu semua bukan penghalang memberi yang terbaik[…]

Read More

Hari ni saya terpanggil untuk bercerita bagaimana ibu-ibu bekerja terutamanya nak mengumpul stok susu dengan banyak.. InsyaAllah, jika tips ini diikuti sejak berpantang lagi, susu memang meriah dan saya pasti anda mampu menyimpan stok untuk si manja anda.. Tips yang perlu anda lakukan: Minda yang positif sejak mengandung[…]

Read More

Salam Jumaat semua.. Alhamdulillah saban hari saya menerima testimoni yang berpuas hati dengan Set Penyusuan kami. Kesan yang sangat baik dari segi peningkatan kuantiti dan kualiti susu ibu itu sendiri. Antara yang sering diberitahu, susu bertambah pekat dan banyak.. Suka saya nak berkongsi yang Set Penyusuan bukan sekadar[…]

Read More

Pada entry saya yang lepas, saya anda menulis tentang cabaran penyusuan yang paling besar, ialah pada awal kelahiran. Ramai ibu-ibu yang gagal menyusu kerana kesilapan pertama ini. Boleh rujuk artikel ini untuk pembacaan lanjut DI SINI. Walaupun saya ada menyatakan yang di awal kelahiran susu memang sangat sedikit[…]

Read More

Saya menerima banyak email dan pertanyaan dari ibu-ibu muda yang baru melahirkan, antara pertanyaan yang sering saya temui “saya baru bersalin 3 hari, tapi susu badan saya tak ada. Baby menangis-nangis je dan asyik nak menyusu macam tak puas. Terpaksalah saya bagi susu formula. Hajat di hati memang[…]

Read More

Susu ibu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu: Susu awal (foremilk) – Susu agak cair, kandungan air tinggi, kandungan lemak rendah – menghilangkan dahaga Susu akhir (hindmilk). Susu lebih pekat, kandungan air rendah, kandngan lemak tinggi – mengenyangkan Apabila bayi mula menyusu, dia akan mendapat susu awal (foremilk) yang[…]

Read More

Alhamdulillah.. hari ni saya sangat berbesar hati untuk berkongsi satu lagi testimoni set 3M. Terima kasih kepada Pn Shima Samat yang sudi berkongsi testimoni dengan kami. Ramai yang bertanya saya bagaimana nak kumpul stok hingga beratus ounz macam ni? Jawapan saya, kerap susukan bayi atau bagi ibu yang[…]

Read More

Penyusuan ibu banyak kebaikkannya. Saya percaya ramai ibu-ibu di luar sana yang berazam menyusukan bayi mereka selama mana yang mungkin, tapi ramai juga yang kecundag di tengah jalan kerana kurang ilmu dalam penyusuan. Dan sememangnya saya akui, menyusukan anak tak semudah yang disangka, lebih-lebih lagi pada awal kelahiran,[…]

Read More

Setiap hari saya menerima email, telefon dan juga mesej dari fb yang bertanyakan bagaimana nak banyakkan susu? Apa tips agar  susu dapat bertambah beratus-ratus ounz seperti banyak testimoni yang pernah saya paparkan dalam entry yang lepas.. Bagaimana nak buat? Dan pelbagai persoalan, yang asasnya bertanya bagaimana susu para[…]

Read More

Alhamdulilah.. hari ni saya nak berkongsi satu lagi testimoni customer saya yang berjaya mengumul 420 Oz dalam masa 16 hari jer.. Menakjubkan kan? Saya sendiri rasa sangat gembira dengan hasilnya dan tahniah pada Pn.Aishah atas usahanya mengumpul stok untuk anak tersayang.. Untuk makluman semua, Pn Aisyah ni memang[…]

Read More

Salam Tahun Baru kepada semua.. Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan untuk memberi yang terbaik untuk orang-orang tersayang. Artikel ini ditujukan buat semua ibu-ibu muda yang kurang pengalaman menyusu, di mana sedikit sebanyak diambil dari pengalaman saya sendiri juga.. Fitrah setiap anak yang dilahirkan berbeza. Ada anak yang lahir[…]

Read More

Ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement mereka disebabkan oleh beberapa faktor : 1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh[…]

Read More

Memberi susu badan adalah salah satu hadiah terbaik yang boleh diberikan kepada anak anda. Kebaikannya tidak terkira. Saya pasti semua ibu menyimpan hasrat menyusukan sendiri selama mana yang boleh. Untuk memastikan anda dapat bermula dengan baik, cuba guna tip-tip ini untuk memudahkan penyusuan anda bermula. Berikut adalah Tips[…]

Read More

Salam semua pembaca mommyiskandar.com.. Ramai yang bertanya pada saya bagaimana caranya nak tingkatkan penghasilan susu. Salah satu tipsnya ialah dengan melakukan power pumping. Mari kita lihat apa tu power pumping ya.. Apa itu Power Pumping? Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan[…]

Read More