House

Blog


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari ni suka saya nak berkongsi senaman untuk ibu mengandung. Siapa cakap kehamilan membataskan ibu untuk bersenam? Malahan  banyak kebaikkan bersenam untuk ibu mengandung ni.   Sebelum kita melihat video senaman, dan ibu-ibu boleh mengikuti video senaman ni secara terus, mari kita lihat dulu[…]

Read More

Nutriwhite skincare terbaik dan mesra poket? Betul ke? Mesti ramai yang tak setuju part mesra poket tu kan. Iyelah, rata-rata yang nak mencuba kali pertama mesti cakap Nutriwhite ni mahal..   Nampak je macam mahal dik, sebenarnya jimat sangat dan mesra poket tau. Akak pakai set ni dah[…]

Read More

Dalam artikel yang lepas saya ada berkongsi tips cepat hamil. Bagi ibu-ibu yang mengamalkan tips tersebut, mesti nak tahu pula tanda-tanda awal kehamilan kan. Mana tau ada rezeki pula dalam masa terdekat. Mesti berbunga-bunga hati. Mari kita lihat beberapa tanda-tanda awal kehamilan di kalangan ibu hamil.   Haid[…]

Read More

9 tips cepat hamil. Keinginan menimang cahaya mata pasti dirasakan oleh pasangan yang telah berumahtangga. Sunyi rasanya hidup tanpa gelak dan tangis anak kan? Apa yang pasti wanita yang ingin hamil, hendaklah mengamalkan gaya hidup yang sihat untuk meningkatkan kesuburan bagi memudahkan kehamilan berlaku.   Namun perkara pertama[…]

Read More

Letihnya anak-anak kita hari ini..   Kadang-kadang kesian juga dengan anak-anak yang padat sangat aktiviti hariannya. Macam anak saya, pagi sekolah kebangsaan, petang sekolah agama, malam pula mengaji.   Jadi, kalau ada kerja sekolah tu, pandai-pandailah mereka adjust masa menyelit sana sini buat kerja sekolah. Ada masa terpaksa[…]

Read More

Bimbang anak tak pandai membaca walau umur dah 6 tahun? Saya juga mengalami kebimbangan yang sama, bila anak-anak saya yang bersekolah seawal umur 4 tahun, tapi masuk 6 tahun masih belum boleh membaca. Di mana silapnya?   3 anak lelaki, 2 saya yang mengajar sendiri mereka membaca, dan[…]

Read More

Proses mengajar anak membaca perlukan sentuhan seorang ibu?   Biarlah semahal manapun tadika yang kami masukkan, biarlah seawal 4 tahun pun mereka kami sekolahkan, anak-anak tetap perlukan sentuhan ibu untuk pandai belajar membaca.   Ammar, anak sulung, saya ambil masa 3 bulan untuk dia pandai membaca pada umur[…]

Read More

Assalamualaikum. Hari ni saya terpanggil nak berkongsi tentang perbandingan susu ibu dan susu formula. Pernah tak kita terdengar orang cakap, “bagi susu ibu tak kenyang, bagi je susu formula, lena anak tidur?”   Kalau orang-orang tua kita dulu, memang selalu cakap susu ibu ni tak kenyang lah, ibu[…]

Read More

Saya seringkali diajukan pertanyaan melalui whatsapp atau email, apakah vitamin yang perlu untuk badan letih dan lesu. Cepat je penat, balik kerja penat sampai tak boleh nak buat kerja lain dan bermain dengan anak, apatah lagi membuat kerja-kerja rumah.   Ada juga yang badan tu sampai tak larat[…]

Read More

Benarkah Shaklee SELAMAT dan berkesan?    Ramai yang bimbang nak mengambil suplemen atau makanan tambahan, bimbang suplemen tersebut tak bagus, ada bahan kimia yang merbahaya, dan lebih membimbangkan, hajat hati ambil suplemen nak sihat, rupanya lebih menjejaskan kesihatan. Jadi persoalan, benarkah Shaklee SELAMAT dimakan adalah soalan yang pasti[…]

Read More

“Seronoklah awak dapat kerja kat rumah je.. dapat relax, tengok tv, golek-golek dengan anak sambil buat bisnes kan.”   Alhamdulillah memang seronok bekerja dari rumah ni. Dapat jaga anak, dapat masakkan dan suap anak makan, dapat uruskan rumah tangga.. tapi part relax tu sangatlah tak setuju tau. Siapa[…]

Read More

Alhamdulillah, seminggu yang lepas kami suami isteri baru pulang dari Trip Umrah Ziarah Shaklee. Trip dari 9 – 21 January 2017 pastinya meninggalkan kenangan manis. Setiap kali Trip Shaklee, pasti ada ziarah. Tahun ini kami ziarah ke Jordan, berbeza tahun lepas ke Abu Dhabi.   Apa yang seronoknya[…]

Read More

Assalamualaikum.. hari ni saya nak share rahsia luka bersalin caesar cepat sembuh. Eh boleh ke luka caesar cepat sembuh? Nama pun operation kan.. perut ibu ditoreh lapisan demi lapisan tu.. Allahuakbar, besar sungguh pengorbanan seorang ibu demi nyawa zuriat tersayangkan..   Siapa yang pernah melalui pengalaman bersalin secara[…]

Read More

Assalamualaikum semua.. Hari ni saya nak bercerita tentang sakit gigi.   Dua sakit yang saya tak boleh tahan, pertama sakit gigi, kedua sakit perut. Haha.. Anda semua setuju tak dengan saya? Dua penyakit ni kalau menyerang, bergolek-golek dan boleh keluar air mata, kan?   Sakit gigi bukanlah pengalaman[…]

Read More

Alhamdulillah, Disember 2015, setahun yang lalu, saya telah diberi kesempatan untuk menjadi tetamu Allah. Pengalaman pertama menjejakkan kaki di RumahNya, hanya Allah yang tahu.. Perasaan bercampur baur, sedih, gembira, hiba, sayu, dan tak putus-putus ucapan syukur setiap kali berada di depan Kaabah.   Perjalanan Umrah saya bermula dengan[…]

Read More

Seminar pemasaran Facebook Enermax telah diadakan pada 4 Disember 2016 yang lepas. Nak bisnes kenalah ada ilmu kan.. Mana boleh main semborono je posting di Facebook (Fb) tu. Ish bisnes di Fb pun kena ada ilmu ke? Mesti ada yang tanya, betul tak?   Sebenarnya tak lah wajib,[…]

Read More

Ramai antara kita rimas dengan lelemaks yang ada di badan kita, betul tak? Kalau la boleh disedut lemak tu, kan senang. Ini tak, ‘spare tyre’ keliling pinggang, belakang badan, di peha, lengan semua ada. Ish macam mana la nak pecahkan lemak-lemak ni kan. Ha.. hari ni saya nak[…]

Read More

Solat ialah tiang agama. Siapa yang mendirikan solat, ia menegakkan agamanya. Dan barangsiapa yang meninggalkan solat, sama juga seperti meruntuhkan agamanya.   Sedang saya blogwalking di blog-blog rakan-rakan blogger hari ni, tertarik nak berkongsi info dasyatnya balasan meninggalkan solat 5 waktu ni. Untuk peringatan diri sendiri juga dan semoga[…]

Read More

Assalamualaikum.. kali ni nak buat entry santai-santai je.. berkenaan kelas zumba dan piloxing di Taman Sri Gombak. Artikel ni khas buat wanita-wanita yang mencari kelas zumba tertutup, khas untuk wanita sahaja. Lelaki tak boleh masuk tau, tu yang seronok tu.   Saya dah join kelas zumba dan piloxing[…]

Read More

Resdung ialah perkara biasa di kalangan masyarakat kita. Ramai beranggapan, ‘ala resdung je..’ tak perlu makan ubat, tak perlu dapatkan rawatan. Tapi sebenarnya, jika resdung ini semakin teruk dan dipandang remeh, ia memungkinkan kesihatan kita terjejas.   Resdung atau sinusitis adalah keradangan yang berlaku pada  lapisan kulit pada rongga[…]

Read More
  Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.