8 Januari 2018 ialah tarikh yang saya akan ingat sampai bila-bila. Tarikh di mana saya serahkan diri ke hospital untuk “bed rest”. Perasaan? Hanya Allah yang tahu. Meninggalkan 4 anak, dengan anak darjah 1 yang baru seminggu memulakan sesi persekolahan, dan anak kecil berumur 4 tahun, bukan satu[…]

Read More

Menderita kejang kaki semasa hamil? Memang tak seronok kan. Ye lah, masa mengandung ni kalau cramp atau kejang kaki memang sakit. Nak pula kena “tarik mengkarung” atau “simpul biawak” orang tua cakap. Boleh menjerit kesakitan.   Kenapa ibu hamil cenderung mengalami cramp atau kejang kaki? Sebabnya kekurangan kalsium.[…]

Read More

19 Disember merupakan kali pertama pemeriksaan kehamilan di Hospital Selayang. Debar mesti ada setiap kali nak jumpa doktor. Berbeza dengan kehamilan sebelumnya. Kalau dulu teruja nak tengok pembesaran baby setiap kali check up, kali ni teruja tu tetap ada, tapi ditambah dengan risau, debar dan mengharapkan berita baik[…]

Read More

29 nov 2017 saya menjalankan rutin pemeriksaan bulanan seperti biasa. Cuma hati ni lebih berdebar kerana doktor akan mengesahkan betul ke saya mengalami masalah uri di bawah, atau dikenali sebagai Plasenta Previa (pp). Masuk je ke bilik doktor, soalan pertama yang ditanya ialah.. ada bleeding tak? Semua okay?[…]

Read More

Plasenta Previa ialah masalah uri yang berada di bawah rahim. Apabila doktor membuat imbasan ultrasound, plasenta kelihatan berada hampir dengan serviks, iaitu tempat laluan atau bukaan untuk bayi keluar.   Insidens atau kejadian plasenta previa ialah satu bagi setiap 250 kehamilan. Insidens ini berganda bagi kehamilan kembar seperti[…]

Read More

Bengkak kaki adalah perkara biasa di kalangan ibu hamil. Ini kerana semasa mengandung, badan ibu menghasilkan lebih kurang 50% lebih darah dan cecair badan daripada biasa, untuk menyokong perkembangan bayi.   Bengkak kaki yang dikenali juga sebagai edema. Selain sering berlaku di bahagian kaki, ia juga berlaku di[…]

Read More

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari ni suka saya nak berkongsi senaman untuk ibu mengandung. Siapa cakap kehamilan membataskan ibu untuk bersenam? Malahan  banyak kebaikkan bersenam untuk ibu mengandung ni.   Sebelum kita melihat video senaman, dan ibu-ibu boleh mengikuti video senaman ni secara terus, mari kita lihat dulu[…]

Read More

Dalam artikel yang lepas saya ada berkongsi tips cepat hamil. Bagi ibu-ibu yang mengamalkan tips tersebut, mesti nak tahu pula tanda-tanda awal kehamilan kan. Mana tau ada rezeki pula dalam masa terdekat. Mesti berbunga-bunga hati. Mari kita lihat beberapa tanda-tanda awal kehamilan di kalangan ibu hamil.   Haid[…]

Read More

Alhamdulillah, cahaya mata yang ditunggu-tunggu bakal dilahirkan tak lama lagi. Pelbagai persediaan ibu dan ayah lakukan. Antara yang penting memastikan semua barang lengkap dan dibawa bersama ke hospital sebelum bersalin. Jadi, jangan pandang remeh Checklist persediaan barang sebelum bersalin. Nanti ada yang tertinggal pula..   Apa checklist persediaan[…]

Read More