Assalamualaikum dan Salam Jumaat. Hari ni saya nak berkongsi tentang kebaikkan protein ESP dalam penyusuan. Ramai mengetahui ESP merupakan salah satu milkbooster terbaik untuk ibu-ibu menyusu. Tapi pada saya, ada kebaikkan lain yang jauh lebih baik dari tu yang menyebabkan saya konsisten mengamalkan ESP sehingga kini.   Nak[…]

Read More

Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah saya dah selamat bersalin. Baby pun dah 2 bulan lebih, dan pastinya sedang melalui detik-detik penyusuan juga. Banyak pengalaman baru yang saya dapat semasa menyusukan anak kelima ni, yang saya tak lalui pada anak-anak terdahulu. Nanti saya kongsikan dalam blog ni. Stay tune tau..   […]

Read More

Assalamualaikum. Hari ni saya terpanggil nak berkongsi tentang perbandingan susu ibu dan susu formula. Pernah tak kita terdengar orang cakap, “bagi susu ibu tak kenyang, bagi je susu formula, lena anak tidur?”   Kalau orang-orang tua kita dulu, memang selalu cakap susu ibu ni tak kenyang lah, ibu[…]

Read More

Assalamualaikum. Hari ni saya terpanggil untuk berkongsi tentang 3 kesilapan utama dalam penyusuan. 3 kesilapan inilah yang pernah saya lakukan semasa cuba menyusukan anak pertama dulu. Kalau boleh diulang masa, memang saya tak nak ia berlaku, apa kan daya masa tu tak ada ilmu.    Ilmu penyusuan sangat[…]

Read More

Hari ni genap seminggu Ramadhan. Alhamdulillah, ini pengalaman menyusu anak ketika berpuasa yang ketiga bagi saya. Pastinya setiap anak ada pengalaman tersendiri kan..   Mengimbas 6 tahun dulu semasa menyusukan anak kedua saya, masa tu pertama kali merasai pengalaman menyusu anak ketika berpuasa. Tak ada persediaan, ingatkan senang[…]

Read More

Apakah persediaan menyusukan anak angkat?   Ramai ibu-ibu yang tidak dapat melahirkan zuriat sendiri, teruja apabila menerima berita bakal dapat anak angkat. Tak sabar dengan kehadiran si comel dan berazam mahu menyusukan sendiri anak tersebut supaya dapat menjadikannya mahram dan merapatkan hubungan kasih sayang ibu dan anak tanpa ada[…]

Read More

Breastfeeding oh breastfeeding.. Mana ada ibu yang tak nak menyusukan anak.. semua ibu nak menyusukan anak, cuma dapat atau tidak je.. ada ibu yang beritahu mereka memang ditakdirkan tiada susu, betul ke? Apa tips penyusuan paling penting sebenarnya?   Untuk menjayakan penyusuan, apa tips penyusuan paling penting? Pam[…]

Read More

Ibu mana tak mahu menyusukan anak sendiri. Naluri keibuan pasti mahu memeluk dan merasa anak menyusu dan membesar dengan susu badan sendiri. Namun bukan semua ibu “bernasib baik”. Ramai yang menyatakan susu tiada, dan beberapa faktor lain mengganggu. Apa tips banyakkan susu ibu yang boleh membantu anda?  […]

Read More

Umumnya, ramai ibu yang mengalami masalah susu kurang selepas bersalin. Seakan-akan hampir tiada susu yang menitis sebaik sahaja bayi dilahirkan. Apa yang menyebabkan situasi ini berlaku?   Saya pasti situasi ini sangat mengecewakan ramai ibu yang bertekad mahu menyusukan anak secara eksklusif. Mana taknya, hajat di di hati[…]

Read More

Siapa kata mengandung tak boleh menyusukan anak? Jangan bimbang jika anak kecil anda masih belum berusia setahun dan anda telah mengandung lagi. Boleh menyusukan anak semasa mengandung, asalkan kandungan sihat dan stabil..   Ada ibu yang mengandung walaupun baby masih lagi beberapa bulan. Nak berhentikan menyusu, tak sampai[…]

Read More

Ibu bekerjaya memang sangat memerlukan stok susu yang banyak jika anda mahu menyusukan anak secara eksklusif. Sejujurnya, ia memerlukan komitmen dari ibu seawal dalam pantang lagi.   Ramai ibu yang menunggu hampir nak bekerja baru nak mula mengepam. Cara ini salah ya, kerana anda akan ‘menggelabah’ apabila sangat[…]

Read More

Susu kurang semasa berpantang adalah keluhan biasa terutamanya bagi ibu muda yang menimang cahaya mata buat kali pertama. Kurang pengalaman menyebabkan ramai ibu yang memberi susu formula sebagai alternatif. Tahukah anda susu sedikit pada awal kelahiran adalah perkara biasa?   Perut bayi yang baru lahir hanyalah sebesar guli.[…]

Read More

Berpantang adalah saat yang pasti mencipta kenangan bagi setiap ibu. Tempoh berpantang adalah saat manis kerana menimang cahaya mata yang ditunggu-tunggu. Tak kurang juga saat mencabar emosi dan kekuatan fizikal ibu, kerana ketika ini badan ibu sangat lemah, luka jahitan pun masih belum sembuh dan pelbagai pantang yang[…]

Read More

Ramai menganggap masalah inverted nipple (puting tenggelam) dan flat nipple (puting leper) adalah penghalang bagi mereka untuk menyusukan bayi.  Mitos bahawa bayi tidak akan mendapat susu jika tiada puting adalah salah sama sekali.   Hakikatnya, bayi mendapatkan susu ialah pada payudara, dan mulut bayi akan melekap pada areola[…]

Read More

Salam Jumaat semua.. Alhamdulillah di pagi Jumaat yang berbahagia ni, saya seronok nak senaraikan semua set penyusuan yang kami ada. Memang set penyusuan popular dan terhebat setakat ini. Tanyalah mana-mana ibu menyusu yang amik supplement penyusuan, memang SHAKLEE is the best! Alhamdulillah setakat ni, customer saya berbilang bangsa,[…]

Read More

Minggu lepas saya ada menziarahi seorang kenalan lama yang baru mendapat baby selepas 8 tahun menunggu. Alhamdulillah memang kegembiraan yang amat sangat, maklumlah lama menunggu. Cuma kawan saya tu mempunyai sedikit masalah dalam penyusuan, di mana susunya kurang dan terpaksa top up dengan susu formula. Dan lagi, nipple[…]

Read More

Selamat berhujung minggu buat semua.. Sambil-sambil berehat, jom cuci mata tengok stok susu ibu-ibu yang telah mengambil supplement penyusuan shaklee. Nak stok banyak macam nie? Teruskan bacaan anda, saya akan berkongsi bagaimana nak dapatkan stok banyak sebegini..   TESTIMONI 1 – STOK BERTAMBAH SELEPAS MENGGUNAKAN SET PENYUSUAN SELAMA[…]

Read More

Kepada semua ibu dalam pantang yang berazam mahu menyusukan anak sepenuhnya walaupun bekerja, anda perlu mengumpul stok susu seawal mungkin. Sebaiknya bermula dari awal kelahiran lagi. Nak tau caranya? Berikut ialah beberapa tips untuk anda: Berazam sejak mengandung mahu menyusukan anak anda dengan susu ibu sepenuhnya. Banyakkan membaca[…]

Read More

Saya sering bagitau ibu-ibu di luar sana yang penyusuan ni ibarat roda. Sekejap kita di atas, sekejap kita di bawah.. Susu juga begitu, sekejap banyak, sekejap lagi berkurang. Persoalannya, bagaimana kita nak pastikan yang susu kita sentiasa banyak? Perkara yang paling penting, ialah ‘Back To Basic’ iaitu PAM[…]

Read More

Salam Ramadhan semua.. Banyak pertanyaan yang saya terima, bagaimana nak maintain pengeluaran susu walaupun bulan puasa. Dan ramai juga ibu mengadu yang susu semakin kurang, bagaimana nak mengatasinya.. Risau sangat-sangat sedangkan stok susu yang ada semakin berkurang.. Antara TIPS yang saya boleh berikan masa  berpuasa: Banyakkan minum air[…]

Read More