8 Januari 2018 ialah tarikh yang saya akan ingat sampai bila-bila. Tarikh di mana saya serahkan diri ke hospital untuk “bed rest”. Perasaan? Hanya Allah yang tahu. Meninggalkan 4 anak, dengan anak darjah 1 yang baru seminggu memulakan sesi persekolahan, dan anak kecil berumur 4 tahun, bukan satu[…]

Read More

19 Disember merupakan kali pertama pemeriksaan kehamilan di Hospital Selayang. Debar mesti ada setiap kali nak jumpa doktor. Berbeza dengan kehamilan sebelumnya. Kalau dulu teruja nak tengok pembesaran baby setiap kali check up, kali ni teruja tu tetap ada, tapi ditambah dengan risau, debar dan mengharapkan berita baik[…]

Read More

29 nov 2017 saya menjalankan rutin pemeriksaan bulanan seperti biasa. Cuma hati ni lebih berdebar kerana doktor akan mengesahkan betul ke saya mengalami masalah uri di bawah, atau dikenali sebagai Plasenta Previa (pp). Masuk je ke bilik doktor, soalan pertama yang ditanya ialah.. ada bleeding tak? Semua okay?[…]

Read More

Plasenta Previa ialah masalah uri yang berada di bawah rahim. Apabila doktor membuat imbasan ultrasound, plasenta kelihatan berada hampir dengan serviks, iaitu tempat laluan atau bukaan untuk bayi keluar.   Insidens atau kejadian plasenta previa ialah satu bagi setiap 250 kehamilan. Insidens ini berganda bagi kehamilan kembar seperti[…]

Read More