House

Doa Untuk Anak Soleh dan Bijak..


Salam semua, di pagi Jumaat yang tenang di saya nak berkongsi doa-doa yang sangat bagus diamalkan untuk kita dan anak-anak kita khususnya. Mudah-mudahan anak-anakkita membesar sebagai anak yang bijak dan soleh..

 

1. Doa memohon Rahmat,

surah Ali-Imran, ayat 8-9.

(mereka berdoa): “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; Karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)”.

“Ya Tuhan kami, Sesungguhnya Engkau mengumpulkan manusia untuk (menerima pembalasan pada) hari yang tak ada keraguan padanya”. Sesungguhnya Allah tidak menyalahi janji.

 

2. Doa mohon zuriat yang baik,

surah Ali-Imran (ayat 38).

Di sanalah Zakariya mendoa kepada Tuhannya seraya berkata: “Ya Tuhanku, berilah Aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa”.

 

3. Doa anak supaya kerjakan solat,

surah Ibrahim (ayat 40-41).

Ya Tuhanku, jadikanlah Aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan shalat, Ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.

Ya Tuhan kami, beri ampunlah Aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat)”.

 

4. Doa anak agar taat kepada Allah,

surah Al-Baqarah (ayat 128).

Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan (jadikanlah) diantara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadat haji kami, dan terimalah Taubat kami. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.

 

5. Doa diberi zuriat menyejukkan mata memandang,

Surah Al-Furqan (ayat 74).

“Ya Tuhan kami, anugrahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (Kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.

 

6. Doa anak pandai belajar,

surah Al-Anbiya (ayat 79).

. Maka kami Telah memberikan pengertian kepada Sulaiman tentang hukum (yang lebih tepat)[966]; dan kepada masing-masing mereka Telah kami berikan hikmah dan ilmu dan Telah kami tundukkan gunung-gunung dan burung-burung, semua bertasbih bersama Daud. dan kamilah yang melakukannya.

 

7. Doa anak lembut hati,

surah Al-Anbiya, (ayat 69)

Kami berfirman: “Hai api menjadi dinginlah, dan menjadi keselamatanlah bagi Ibrahim”,

atau Al-Hasyar (ayat 22-24).

Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dia-lah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, raja, yang Maha suci, yang Maha Sejahtera, yang Mengaruniakan Keamanan, yang Maha Memelihara, yang Maha Perkasa, yang Maha Kuasa, yang memiliki segala Keagungan, Maha Suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.

Dialah Allah yang Menciptakan, yang Mengadakan, yang membentuk Rupa, yang mempunyai asmaaul Husna. bertasbih kepadanya apa yang di langit dan bumi. dan dialah yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana

 

8. Doa anak rajin sekolah,

surah Taha (ayat 1-5).

Thaahaa

Kami tidak menurunkan Al Quran Ini kepadamu agar kamu menjadi susah;

Tetapi sebagai peringatan bagi orang yang takut (kepada Allah),

Yaitu diturunkan dari Allah yang menciptakan bumi dan langit yang Tinggi.

(yaitu) Tuhan yang Maha Pemurah. yang bersemayam di atas ‘Arsy

 

Semoga dengan doa dan usaha kita mendidik anak, anak-anak kita menjadi anak yag soleh, solehah dan penyejuk hati ibu dan bapa.. Amin..

Sila klik LIKE di fanpage mommyiskandar.com untuk mendapatkan update artikel kami yang terkini dan juga harga yang sedang berlangsung.

Hubungi saya di 019-6657 302 / Add fb saya FARAH ALIAS BIZ untuk konsultasi percuma.

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments on “Doa Untuk Anak Soleh dan Bijak..

  1. salam…
    akak…Saya baru je jumpa blog akak ni..artikel-artike yang akak kongsi yang meninggalkan kesan..izinkan saya share setiap artikel yang akak post di blog saya..

  2. moga2 dapat ank yg soleh 🙂 amin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: