House

Susu Ibu Cair? Apa Punca dan Bagaimana Mengatasinya?


Salam semua.. ramai ibu yang risau, kenapa susunya tampak cair dan tak pekat? Bimbang anak tak kenyang.. dan ini antara punca ramai ibu memberi susu formula kerana tak yakin dengan kualiti susu sendiri.

Kalau anda semua nak tau, antara punca susu cair ialah ibu jarang mengepam atau membiarkan breast tidak dikosongkan dalam jangka masa lama. Ini juga kerap berlaku bagi ibu yang telah mencampurkan anak dengan susu formula. Lebih jarang sesi pam berlaku, lebih cair sesuatu susu akan dihasilkan. Manakala lebih kerap sesi pam dijalankan, lebih pekat susu ibu terhasil.

Bagaimana pula dengan surirumah yang tidak mengepam? Anda hanya perlu menyusukan anak anda dengan kerap dan lebih lama agar anak dapat “fore milk” dan juga “hind milk”. Kalau tak percaya, lepas ni cuba susukan anak anda atau pam dengan kerap, dan anda akan dapat hasil susu yang lebih pekat.

Selain dari faktor kekerapan mengepam, faktor cuaca juga mempengaruhi. Suhu sejuk akan menyebabkan susu lebih lebih cair. Manakala suhu panas dan ibu yang berpuasa akan mendapati susu lebih pekat dari biasa.

Dan semestinya faktor pemakanan sangat mempengaruhi kepekatan susu ibu. Contohnya mudah aje.. jika anda berdiet dan menghadkan beberapa kumpulan makanan yang penting, anda akan dapati susu anda kelihatan cair. Jika anda mengambil pemakanan seimbang, susu anda juga kelihatan lebih pekat.

Jika anda ibu yang sentiasa sibuk dan tidak dapat memastikan pengambilan makanan seimbang setiap hari, anda boleh mengambil supplement penyusuan untuk membantu penyusuan anda. Saya sendiri selepas mengambil Supplement Penyusuan Shaklee mendapati susu saya lebih pekat dari biasa. Uniknya susu kelihatan sangat berkrim dan menyelerakan.. Tak percaya? Bukan saya seorang mendapati begitu, customer saya ni juga berkongsi pengalaman yang sama.. jom tengok!

 

Testimoni Pn Fad; Susu Sedap dan Lebih Pekat Dengan Shaklee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan ini merupakan perkongsian beliau di satu sesi perbualan yang lain..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan ini gambar susu beliau selepas menggunakan Shaklee, bukan setakat pekat, malah banyak giteww..Dulu 1 oz, sekarang mampu lebih 4 oz sekali pam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagi anda yang mengalami masalah penyusuan, jangan segan hubungi saya untuk mengetahui produk mana yang sesuai untuk anda ya. Ada 4 set penyusuan, anda boleh klik DI SINI untuk melihat detail setiap set.

 

Untuk melihat testimoni penyusuan, klik DI SINI

 

Untuk mencuba produk ini,sila hubungi saya di:

Call / Whatsupp: 019-6657 302

Email: farahshoppe@gmail.com

Add Fb saya: Farah Alias Biz untuk chatting secara langsung dengan saya

Klik Like di FanPage saya: MommyIskandar

Konsultasi percuma hanya untuk customer saya sahaja ya..

 

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

2 comments on “Susu Ibu Cair? Apa Punca dan Bagaimana Mengatasinya?

  1. liza on said:

    Mohon pencerahan, mengikut pembacaan saya cuaca panas akan menyebabkan susu lebih cair..

    • Betul, ada beberapa faktor mempengaruhi. Antaranya cuaca yg panas menyebabkan susu cair. Kurang pengambilan nutrisi dan zat pun akan turut mempengaruhi susu ibu juga. Sebab tu lah, kami memilih mengambil suplement untuk memberikan yang terbaik untuk baby..

  Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.