House

Saya Sihat Tetapi Sering Letih


Ini soalan kegemaran ramai.. ” Saya sihat tetapi sering letih, vitamin apa yang patut saya ambil ya? “

 

Untuk mereka yang sihat tetapi sering letih, vitamin asas yang perlu diambil ada 3 iaitu:

  1. Vitamin C
  2. B Complex
  3. Vitalea (multivitamin)

 

” Banyaknya saya kena ambil? Ambil satu je tak boleh ke? “

 

Secara asasnya, kenapa kita perlu ambil ketiga-tiga vitamin walaupun kita sihat? Ini kerana:

  • Persekitaran kita dicemari dengan asap, udara yang kotor dan persekitaran yang tercemar
  • Makanan yang kita makan pula banyak disuntik dengan bahan kimia, contohnya ayam. Sayuran juga digunakan baja kimia yang tidak baik untuk kesihatan jangka panjang.
  • Sumber makanan kita seperti protein dan sayuran, bila dimasak terlalu lama, zat dan khasiatnya termusnah oleh haba yang tinggi
  • Gaya hidup yang sibuk menyebabkan kita jarang dapat menikmati makanan lengkap penuh khasiat, dan sering mengambil “fast food” seperti McD, KFC, pizza
  • Stress menyebabkan hidup tertekan dan boleh mengganggu kesihatan

 

Dah tau sebab kenapa ambil vitamin, ini pula fungsi setiap satu vitamin ya..

 

B Complex 

  • Menukar makanan kepada tenaga, sekaligus membantu mengurangkan masalah keletihan / kelesuan
  • Membantu mengurangkan stress, sakit kepala dan kemurungan
  • Membantu tumbesaran sel-sel sihat, dan sangat perlu bagi ibu hamil
  • Mengekalkan kesihatan rambut, membantu masalah rambut beruban, rambut gugur, masalah kulit kepala dan kelemumur
  • Meredakan masalah senggugut bagi wanita

 

Vitamin C

  • Membantu meningkatkan sistem imun badan dan seterusnya membantu badan tampil lebih sihat
  • Membantu menentang bakteria dan kuman serta mengurangkan simptom flu dan selsema
  • Antioksidan yang berkuasa memerangi kanser
  • Membantu masalah gusi berdarah, lebam di kulit, kulit kering, ruam dan kasar
  • Mencantik, mencerahkan kulit serta melambatkan penuaan dan jeragat
  • Membantu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah

 

Vitalea (Multivitamin) 

  • Pemberi tenaga segera dan membantu mengurangkan keletihan
  • Pelengkap nutrisi – bagi mereka yang mengamalkan diet tidak seimbang, pengamal vegetarian dan mereka yang menghidap anemia, Vitalea sangat perlu bagi melengkapkan nutrisi harian anda
  • Merupakan elemen penting pada tubuh – menyediakan asas nutrisi perlu bagi tubuh dan memastikan pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon

 

Pendek kata B Complex dan Vitalea perlu untuk memberi tenaga, mengurangkan kelesuan dan menyokong fungsi sel tubuh untuk kesihatan. Manakana Vitamin C sebagai pelindung badan dari penyakit dan serangan kuman.

 

Ketiga-tiga vitamin ni merupakan asas untuk kesihatan badan kita, sebab itu jugalah ia dikenali sebagai Set Optimum. Sesuai untuk suami isteri, mak, ayah dan anak yang meningkat remaja.

 

Jadi, siapa kata vitamin untuk orang sakit sahaja? Sebelum sakit ni lah kita kena menjaga kesihatan badan kita. Mencegah lebih baik dari mengubati kan!

 

Selamat tinggal perkataan ” Saya Sihat Tetapi Sering Letih ” , sebaliknya.. ucaplah.. “Saya Sihat dan Fit!”

 

Untuk melihat testimoni pengguna, sila klik DI SINI

 

Untuk mencuba produk ini,sila hubungi saya di:

Call / Whatsupp: 019-6657 302

Email: farahshoppe@gmail.com

Add Fb saya: Farah Alias Biz untuk chatting secara langsung dengan saya

Klik Like di FanPage saya: MommyIskandar untuk mendapatkan updates dan pelbagai INFO PERCUMA

Konsultasi percuma hanya untuk customer saya sahaja ya..

 

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

 

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

  Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.