House

Tips Tingkatkan Penghasilan Susu ~ Power Pumping


Salam semua pembaca mommyiskandar.com.. Ramai yang bertanya pada saya bagaimana caranya nak tingkatkan penghasilan susu. Salah satu tipsnya ialah dengan melakukan power pumping. Mari kita lihat apa tu power pumping ya..

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan cara mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah untuk meniru cara bayi menyusu, dan secara tidak langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

  1. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam dan sebagainya.
  2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
  3. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kemudian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sangat tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Anda jangan ingat sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dapat hasil yang dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

*** Kepada ibu-ibu bekerjaya yang sangat sibuk di pejabat dan terpaksa skip masa mengepam, anda sangat disarankan membuat power puming pada malam harinya, InsyaAllah susu tak akan berkurang,malah kalau kerap diamalkan,susu akan bertambah dari masa ke semasa.

Hubungi saya untuk konsultasi percuma farahshoppe@gmail.com / 019-6657 302 

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

49 comments on “Tips Tingkatkan Penghasilan Susu ~ Power Pumping

  1. so, dalam satu mlm, sejam je la nak pump?

    • Yes DK. Satu malam pam selama sejam seperti yg dinyatakan.Tetapi kalau u ada double pam, pam 10 minit, rehat 10 minit.. Kalau single pam, 10 minit kanan, then 10 minit kiri selama sejam..

  2. meaning 2 say, i just ave 2 do it for 1 hr every nite?

  3. assalamualaikum. mommy iskandar. my bby dh 5 mths. mcmmane sya nk mulakn semula bf utk bby yer? sebb pas pantg susu dh stop sebb inverted nipples n bby xpndai df + tpksa tggal bby d kmpg atas sebb tertntu. skg dia dh pndai df bla sya bgi, tpi xde susu n dia dh xduduk kmpg lgi.. nk sgt bf bbt. thanks. msh blom tlmbt ke? tpi susu dh bhnti.. (I-I)

    • Salam Azzie.. Jika nak menyusukan semula, ini dinamakan relaktasi.Boleh tetapi ia bukan mudah ya, ibu perlu kuat semangat,perlu rajin pam, dan ada disiplin diri serta kemahuan diri yg tinggi.Supplement hanya membantu, lebihnya terserah kpd usaha ibu. Jika Azzie berminat boleh email semula pada akak ya.

  4. Mastura on said:

    Nak tny psl relaktasi..if dah lama tak bg baby breastfeed boleh ke?or ade time limitation dia?

  5. assalamualaikum… kak, sy stiap kali pam dptla 7-9oz.. kadag2 5oz.. bb baru msuk 2 buln.. maslhny sy terpaksa tggal bb di kg dgn mak kerna maslh tertntu dan akn pulg ke kg utk jupe ank stiap ujung mggu.. sy ade buat stok, tp sy risau stok xckup krna sy hnya dpt bekalkn stok bru tiap ujung mggu je.. sy juge risau susu bdn sy makin berkurangn krna tiada hisapan trus dr bb… sy nk truskn susu ibu… boleh ke kak… tolg bntu…

  6. Pingback:13 TIPS Bagaimana Nak Kumpul Stok Susu Dengan Banyak? « « Mommy Iskandar Mommy Iskandar

  7. Pingback:—Blog Rujukan >Mengandung, Bersalin, Berpantang, ‘Parenting’< Ayah & Ummi— « ainyusuf

  8. rinie on said:

    As salam….adakah mesin pam memainkan peranan yg penting? sebelum ini saya lebih selesa menggunakan tgn shj..

  9. Anis on said:

    Assalammualaikum,

    Power pumping ni berkesan tak kalau buat time tghari? Maksud saya kalau buat selain time malam and subuh..

  10. liza on said:

    salam….
    mommy iskandar…sy ada masalah kekurangan susu…2bln pertama selepas baby lahir…susu byk la…stiap kali pam dt la 4-6oz..tp bl msuk bln ketiga bby dmm n xnak df…slama 1mggu trus susu drop…sgt2 sedih…skrg masih ada lg susu,tp sgt ckit…skali pum dpt la 0.5oz…sy trus df gak wlpn xbyk susu nk bg rangsangan…sy ada ambl supplement shaklee utk penyusuan…so,mcm mn caranya nk kembalikan smula susu seperti dlu…sy sgt2 berhrp susu kembali byk…

  11. Pingback:Susu Merudum? Ketahui Rahsia Meningkatkan Susu Dengan Cepat.. « « Mommy Iskandar Mommy Iskandar

  12. emma on said:

    trm ksh atas info kak farah, saya akan cuba buat teknik power pump ni.. maknanya dr malam ke subuh peruntukan satu jam saja lah kan..

  13. salam pn.farah sy nk tye klu pump susu 1 hari 3X or 4X..susu boleh x di campur skali..contoh pukul 10,pump dpt 10z,pukul 12,pump dpt 15oz..pukul 3,pump dpt 20oz..total 1 hari pump dpt 45oz,boleh ke di campurkn sume skali dlm 1 botol or plastik?

  14. Assalam sis…sy ade mgambil set b+esp..usia bby skang sebulan setengah tp susu sy tiba2 merudum n bby mmg xmo myusu sbb susu tlalu sikit…susu merudum sbb pam sy rosak n sy xdpt nk kuar utk mbeli yg lain..masih blh ke utk sy dpt hasil susu yg byk?

  15. Pingback:Rahsia Bagaimana Seorang Ibu Bekerja Mampu Kumpul Stok Banyak.. - Mommy Iskandar

  16. Pingback:Rahsia Stok Susu Banyak Untuk Ibu Bekerja..

  17. Pingback:Tips Banyakkan Susu Ibu

  18. Pingback:Tips Banyakkan Susu Ibu | Vitamin RiaVitamin Ria

  19. nurul on said:

    Salam ..if just pump without direct bf …bekesan tak? Then mknanya power pumping sekali sehari lah ye?

    • Salam nurul, kalau baby nak direct feed, of course direct feed ialah pilihan yang terbaik utk stimulate susu. Tetapi, jika baby anda tak mahu direct feed, boleh pam setiap 2 jam untuk memastikan susu ibu dihasilkan pada kadar maksimum. Power pumping setiap malam sangat digalakkan buat, lebih2 lagi jika susu drop.

  20. fauzul on said:

    Salam sis..sy suri rumah,mmg direct feeding tuk baby..klu saya nak buat stok susu mcm mn crnye..ank sy akn kosongkn breast everytime die minum..

  21. kak,sy ni baby br dlm 4bln,br terbace y power pumping ni…sy tiap2 hr total kalu pump dpt dlm 18oz je,xsempt pun nk buat stok,gune keesokkan terus je,stkt ni cukup la,tp risau puase ni la,sbb stok ckit ngat,huhuhu….
    pp ni ble selalu buat ke?ke bile susu dah byk kite kene stop je,tp continue cara biase je?ke camne

  22. zahra on said:

    Kenapa saya pump rasa sakit sgt kat puting. Sampai sekarang saya pts asa nk pump. Kalau bb hisap, ade banyak susu, tp kalau saya pump xde pulak. Bb masih menyusu badan. Tp sy tkt kalau dah keje nanti,x dpt nak continue susu badan. Xde pengalaman. :'(

    • Mula2 pam memang tak ada banyak susu Zahra. keep on pumping at least seminggu, di mana setiap breast pam 30 minit pada satu session. Selepas seminggu, kuantiti susu akan bertambah, insyaAllah

  23. mashitoh on said:

    Assalamualaikum wbt…sis, saya dah hampir 5 bln berhenti pam susu..anak saya da masalah direct bf…bolehkah saya kembali pam susu dan adakah selamat utk makan pil penggalak susu? Terima kasih..

    • Wsalam, boleh tapi perlu kesabaran dan komitmen yang tinggi. Puan perlu pam setiap 2 jam sekali walaupun susu tak keluar, untuk merangsang pengeluaran susu semula. Dan saya amat galakkan puan ambil set 3M untuk menyediakan nutrisi lengkap dalam badan puan.

  24. Salam sis, sy baru 16 hari berpantang & dah mula pam utk stock bila sy naik keerja nnti. Baru dua hari ni sy perasan susu sy mula merundum. Bila pam sehari cuma dpt dlm 3 or 4 oz shj. Boleh ke sy power pumping utk hasilkan susu semula?

  25. Anak saya sudah setahun, masih lg fully breastfeeding ,stock susu maintain. .tp sbb anak sy menyusu x byk…so supply dah kurang…
    ada try gak power pumping ni…tp tak consistent due to byk commitment….sy tak stress sgt nk bangun pump coz kalau stress susu akan kurang …so weekend yg free baru sy buat power pumping

    • Salam puan,

      sebaiknya power pumping ni puan buat selama seminggu berturut-turut untuk melihat hasilnya.. stress pun boleh mengganggu. Sekiranya puan memang ibu yang sibuk dan banyak comitment, saya sarankan puan menrgambil suplemen penyusuan supaya badan puan cergas dan kurang stress. Untuk suplement puan boleh layari blog kami untuk detail lanjut ya..

  26. Salam. Saya baru je bersalin pada 12/10. Baby saya kadang tidur 4 jam dan kalau saya kejutkan dia untuk menyusu, dia akan sambung tidur balik. Jadi perlu ke saya pump?
    Lagi satu, saya seorang suri rumah sepenuh masa, perlu pam juga ke? Jika perlu pam, apa yang perlu dibuat dengan stok susu itu?

    • Wsalam, jika baby puan tidur lama sampai 4 jam memang perlu kejut baby untuk menyusu. Saya cadangkan setiap 2 jam kejutkan baby atau maksimum 3 jam. Jika baby memang tidur lama, eloklah puan pam untuk memastikan susu sentiasa banyak. Stok susu puan boleh simpan untuk dicampurkan ke dalam nestum baby apabila dia mula makan masa umur 6 bln nanti

  27. Assalam. baby sy baru berusia sebulan dan sy baru tahu n baru je nk try powerpumping ni. Sebelum ni pump skjap je. Skrg pling byk 2oz je. Kalau baru nk start,1 jam sehari ke.atau berapa kerap lagi?

  28. Puan, secara tiba2 susu sy jadi down bila berpindah ke ops baru..xpenah pun rs mcm ni..sblm ni sy mnyusu anak smp umur setahun lbh..

    • Salam Pn Aziah, stress akan mengganggu pengeluaran susu puan. Nasihat saya, puan kena tenangkan diri dan cari cara supaya kurang stress. Mudah2an perjalanan penyusuan puan kali ni berjalan lancar. Amin..

      • Perivina on said:

        hello Puan, baby sy pramatang…sy bersalin feb 18 2016..sebab stress jaga baby pramatang x dpt pump susu,..then susu sy dah berhenti..kalau sy pump skrg blh ke sy bykkan susu..

        • Hai Puan Perivina, boleh, proses ini dinamakan relaktasi. Puan kena pam setiap 2 jam walaupun tiada susu yang keluar, ambil ubat hormom dari doktor dan disokong dengan suplemen penyusuan. Ia tak mustahil, tapi puan kena betul-betul bersedia dan kuat untuk melalui relaktasi ini.

  29. lynn on said:

    salam puan, saya pun ada masalah nk df baby, saya nak try pump sejam setiap malam, tapi masih perlu ke pump setiap 2 jam di siang hari? buat masa ni saya cuba pump 3 jam sekali disiang hari tapi penghasilan susu semakin berkurang…

  30. shikin on said:

    salam puan,
    Sy sedang berpantang di terengganu sekarang..apa yg perlu sy lakukan pd stok susu sy jika saya mahu pulang ke selangor nanti..sy risau susu akan rosak ketika dalam perjalanan.
    terima kasih

  31. Aslm..

    Bby sy 3 bln lbh skrg.for now sy blm start keje(br hbs blaja).since 2 mnggu pantang da start pam buat stok susu.tp since sy kt rumah ank sntiasa direct feed..sy try tandem pumping gne milk collector tu tp tgan ank x reti diam mse menyusu so collector slalu tercabut..brape kerap sepatutnya sy kena pam unt ensure susu tak drop?
    skrg sy hanya sempat pam 2x shari je pg and sblm tdo,ank df tiap less 2 jam..dpt dlm 8-10oz je shari.. tkt nt kalau sy da start kje stok x ckup plak..

  32. Aslm..

    Bby sy 3 bln lbh skrg.for now sy blm start keje(br hbs blaja).since 2 mnggu pantang da start pam buat stok susu.tp since sy kt rumah ank sntiasa direct feed..sy try tandem pumping gne milk collector tu tp tgan ank x reti diam mse menyusu so collector slalu tercabut..brape kerap sepatutnya sy kena pam unt ensure susu tak drop?
    skrg sy hanya sempat pam 2x shari je pg and sblm tdo,ank df tiap less 2 jam..dpt dlm 8-10oz je shari.. tkt nt kalau sy da start kje stok x ckup plak..

  33. One of the best texts I have seen. That’s good for every reader. Excellent in this statement.visitemore

  34. Pos sangat menarik & efektif.

Call Now Button Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: