House

Tips Tingkatkan Penghasilan Susu ~ Power Pumping


Salam semua pembaca mommyiskandar.com.. Ramai yang bertanya pada saya bagaimana caranya nak tingkatkan penghasilan susu. Salah satu tipsnya ialah dengan melakukan power pumping. Mari kita lihat apa tu power pumping ya..

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan cara mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah untuk meniru cara bayi menyusu, dan secara tidak langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

  1. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam dan sebagainya.
  2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
  3. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kemudian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sangat tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Anda jangan ingat sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dapat hasil yang dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

*** Kepada ibu-ibu bekerjaya yang sangat sibuk di pejabat dan terpaksa skip masa mengepam, anda sangat disarankan membuat power puming pada malam harinya, InsyaAllah susu tak akan berkurang,malah kalau kerap diamalkan,susu akan bertambah dari masa ke semasa.

Hubungi saya untuk konsultasi percuma farahshoppe@gmail.com / 019-6657 302 

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

30 comments on “Tips Tingkatkan Penghasilan Susu ~ Power Pumping

  1. so, dalam satu mlm, sejam je la nak pump?

    • Yes DK. Satu malam pam selama sejam seperti yg dinyatakan.Tetapi kalau u ada double pam, pam 10 minit, rehat 10 minit.. Kalau single pam, 10 minit kanan, then 10 minit kiri selama sejam..

  2. meaning 2 say, i just ave 2 do it for 1 hr every nite?

  3. assalamualaikum. mommy iskandar. my bby dh 5 mths. mcmmane sya nk mulakn semula bf utk bby yer? sebb pas pantg susu dh stop sebb inverted nipples n bby xpndai df + tpksa tggal bby d kmpg atas sebb tertntu. skg dia dh pndai df bla sya bgi, tpi xde susu n dia dh xduduk kmpg lgi.. nk sgt bf bbt. thanks. msh blom tlmbt ke? tpi susu dh bhnti.. (I-I)

    • Salam Azzie.. Jika nak menyusukan semula, ini dinamakan relaktasi.Boleh tetapi ia bukan mudah ya, ibu perlu kuat semangat,perlu rajin pam, dan ada disiplin diri serta kemahuan diri yg tinggi.Supplement hanya membantu, lebihnya terserah kpd usaha ibu. Jika Azzie berminat boleh email semula pada akak ya.

  4. Pingback:Rahsia Bagaimana Seorang Ibu Bekerja Mampu Kumpul Stok Banyak.. - Mommy Iskandar

  5. Pingback:Rahsia Stok Susu Banyak Untuk Ibu Bekerja..

  6. nurul on said:

    Salam ..if just pump without direct bf …bekesan tak? Then mknanya power pumping sekali sehari lah ye?

    • Salam nurul, kalau baby nak direct feed, of course direct feed ialah pilihan yang terbaik utk stimulate susu. Tetapi, jika baby anda tak mahu direct feed, boleh pam setiap 2 jam untuk memastikan susu ibu dihasilkan pada kadar maksimum. Power pumping setiap malam sangat digalakkan buat, lebih2 lagi jika susu drop.

  7. fauzul on said:

    Salam sis..sy suri rumah,mmg direct feeding tuk baby..klu saya nak buat stok susu mcm mn crnye..ank sy akn kosongkn breast everytime die minum..

  8. kak,sy ni baby br dlm 4bln,br terbace y power pumping ni…sy tiap2 hr total kalu pump dpt dlm 18oz je,xsempt pun nk buat stok,gune keesokkan terus je,stkt ni cukup la,tp risau puase ni la,sbb stok ckit ngat,huhuhu….
    pp ni ble selalu buat ke?ke bile susu dah byk kite kene stop je,tp continue cara biase je?ke camne

  9. zahra on said:

    Kenapa saya pump rasa sakit sgt kat puting. Sampai sekarang saya pts asa nk pump. Kalau bb hisap, ade banyak susu, tp kalau saya pump xde pulak. Bb masih menyusu badan. Tp sy tkt kalau dah keje nanti,x dpt nak continue susu badan. Xde pengalaman. :'(

    • Mula2 pam memang tak ada banyak susu Zahra. keep on pumping at least seminggu, di mana setiap breast pam 30 minit pada satu session. Selepas seminggu, kuantiti susu akan bertambah, insyaAllah

  10. mashitoh on said:

    Assalamualaikum wbt…sis, saya dah hampir 5 bln berhenti pam susu..anak saya da masalah direct bf…bolehkah saya kembali pam susu dan adakah selamat utk makan pil penggalak susu? Terima kasih..

    • Wsalam, boleh tapi perlu kesabaran dan komitmen yang tinggi. Puan perlu pam setiap 2 jam sekali walaupun susu tak keluar, untuk merangsang pengeluaran susu semula. Dan saya amat galakkan puan ambil set 3M untuk menyediakan nutrisi lengkap dalam badan puan.

  11. Salam sis, sy baru 16 hari berpantang & dah mula pam utk stock bila sy naik keerja nnti. Baru dua hari ni sy perasan susu sy mula merundum. Bila pam sehari cuma dpt dlm 3 or 4 oz shj. Boleh ke sy power pumping utk hasilkan susu semula?

  12. Anak saya sudah setahun, masih lg fully breastfeeding ,stock susu maintain. .tp sbb anak sy menyusu x byk…so supply dah kurang…
    ada try gak power pumping ni…tp tak consistent due to byk commitment….sy tak stress sgt nk bangun pump coz kalau stress susu akan kurang …so weekend yg free baru sy buat power pumping

    • Salam puan,

      sebaiknya power pumping ni puan buat selama seminggu berturut-turut untuk melihat hasilnya.. stress pun boleh mengganggu. Sekiranya puan memang ibu yang sibuk dan banyak comitment, saya sarankan puan menrgambil suplemen penyusuan supaya badan puan cergas dan kurang stress. Untuk suplement puan boleh layari blog kami untuk detail lanjut ya..

  13. Salam. Saya baru je bersalin pada 12/10. Baby saya kadang tidur 4 jam dan kalau saya kejutkan dia untuk menyusu, dia akan sambung tidur balik. Jadi perlu ke saya pump?
    Lagi satu, saya seorang suri rumah sepenuh masa, perlu pam juga ke? Jika perlu pam, apa yang perlu dibuat dengan stok susu itu?

    • Wsalam, jika baby puan tidur lama sampai 4 jam memang perlu kejut baby untuk menyusu. Saya cadangkan setiap 2 jam kejutkan baby atau maksimum 3 jam. Jika baby memang tidur lama, eloklah puan pam untuk memastikan susu sentiasa banyak. Stok susu puan boleh simpan untuk dicampurkan ke dalam nestum baby apabila dia mula makan masa umur 6 bln nanti

  14. Assalam. baby sy baru berusia sebulan dan sy baru tahu n baru je nk try powerpumping ni. Sebelum ni pump skjap je. Skrg pling byk 2oz je. Kalau baru nk start,1 jam sehari ke.atau berapa kerap lagi?

  15. Puan, secara tiba2 susu sy jadi down bila berpindah ke ops baru..xpenah pun rs mcm ni..sblm ni sy mnyusu anak smp umur setahun lbh..

    • Salam Pn Aziah, stress akan mengganggu pengeluaran susu puan. Nasihat saya, puan kena tenangkan diri dan cari cara supaya kurang stress. Mudah2an perjalanan penyusuan puan kali ni berjalan lancar. Amin..

      • Perivina on said:

        hello Puan, baby sy pramatang…sy bersalin feb 18 2016..sebab stress jaga baby pramatang x dpt pump susu,..then susu sy dah berhenti..kalau sy pump skrg blh ke sy bykkan susu..

        • Hai Puan Perivina, boleh, proses ini dinamakan relaktasi. Puan kena pam setiap 2 jam walaupun tiada susu yang keluar, ambil ubat hormom dari doktor dan disokong dengan suplemen penyusuan. Ia tak mustahil, tapi puan kena betul-betul bersedia dan kuat untuk melalui relaktasi ini.

  Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.