House

Assalamualaikum dan Salam Jumaat. Hari ni saya nak berkongsi tentang kebaikkan protein ESP dalam penyusuan. Ramai mengetahui ESP merupakan salah satu milkbooster terbaik untuk ibu-ibu menyusu. Tapi pada saya, ada kebaikkan lain yang jauh lebih baik dari tu yang menyebabkan saya konsisten mengamalkan ESP sehingga kini.   Nak[…]

Read More

Doa seorang anak. Semalam Ammar dibenarkan pulang ke rumah sebab asrama ada masalah air. Pagi-pagi ni pukul 6 lebih dah kelam-kabut bertolak semula ke asrama, sampai tertinggal naskah tafsir Al-Qurannya dan buku nota yang selalu dibawa bersama.   Ibu sajalah belek-belek tafsir dan buku nota yang dia tertinggal[…]

Read More

Kelas Mengaji Dewasa Muslimat di Gombak. Alhamdulillah, pagi semalam dapat juga saya menghadiri kelas mengaji atau lebih tepat kelas talaqqi. Sejak bersalinkan baby Aisyah, belum berkesempatan pergi. Sibuk dengan urusan anak-anak, ditambah pula risau memikirkan boleh ke baby behave sepanjang kelas.   Tetapi hari ni alhamdulillah Allah permudahkan.[…]

Read More

8 Januari 2018 ialah tarikh yang saya akan ingat sampai bila-bila. Tarikh di mana saya serahkan diri ke hospital untuk “bed rest”. Perasaan? Hanya Allah yang tahu. Meninggalkan 4 anak, dengan anak darjah 1 yang baru seminggu memulakan sesi persekolahan, dan anak kecil berumur 4 tahun, bukan satu[…]

Read More

Jika anak kerap demam, pasti kita sebagai ibu bapa susah hati memikirkannya. Ye lah boleh kata setiap bulan demam. Dekat sikit dengan rakan yang batuk ke, selsema ke.. anak kita yang demam dulu esoknya. Jadi di sini saya sekadar nak berkongsi pengalaman cara atasi anak kerap demam.   […]

Read More

Perlukah Suplemen Semasa Berpuasa?   Ada orang cakap..”Orang dulu-dulu tak ambil suplemen pun.. elok je berpuasa. Orang sekarang ngada-ngada.. vitamin C lah, vitamin B lah, protein lah..”   Itu orang dulu.. dulu lain, sekarang lain..   Orang dulu makanan penuh zat. Sayuran dan buahan tak dicemari dengan baja[…]

Read More

Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah saya dah selamat bersalin. Baby pun dah 2 bulan lebih, dan pastinya sedang melalui detik-detik penyusuan juga. Banyak pengalaman baru yang saya dapat semasa menyusukan anak kelima ni, yang saya tak lalui pada anak-anak terdahulu. Nanti saya kongsikan dalam blog ni. Stay tune tau..   […]

Read More

Menderita kejang kaki semasa hamil? Memang tak seronok kan. Ye lah, masa mengandung ni kalau cramp atau kejang kaki memang sakit. Nak pula kena “tarik mengkarung” atau “simpul biawak” orang tua cakap. Boleh menjerit kesakitan.   Kenapa ibu hamil cenderung mengalami cramp atau kejang kaki? Sebabnya kekurangan kalsium.[…]

Read More

19 Disember merupakan kali pertama pemeriksaan kehamilan di Hospital Selayang. Debar mesti ada setiap kali nak jumpa doktor. Berbeza dengan kehamilan sebelumnya. Kalau dulu teruja nak tengok pembesaran baby setiap kali check up, kali ni teruja tu tetap ada, tapi ditambah dengan risau, debar dan mengharapkan berita baik[…]

Read More

29 nov 2017 saya menjalankan rutin pemeriksaan bulanan seperti biasa. Cuma hati ni lebih berdebar kerana doktor akan mengesahkan betul ke saya mengalami masalah uri di bawah, atau dikenali sebagai Plasenta Previa (pp). Masuk je ke bilik doktor, soalan pertama yang ditanya ialah.. ada bleeding tak? Semua okay?[…]

Read More

Plasenta Previa ialah masalah uri yang berada di bawah rahim. Apabila doktor membuat imbasan ultrasound, plasenta kelihatan berada hampir dengan serviks, iaitu tempat laluan atau bukaan untuk bayi keluar.   Insidens atau kejadian plasenta previa ialah satu bagi setiap 250 kehamilan. Insidens ini berganda bagi kehamilan kembar seperti[…]

Read More

Saya bukanlah orang yang ada jadual membersihkan rumah.. Asal nampak kotor ke atau mula sakit mata.. mulalah tangan tu nak membersihkan.. Balik dari bercuti 2 hari, masuk bilik air terus sakit mata dan rasa nak menyental. Walau badan letih, tapi kerja membersihkan bilik air menjadi mudah dengan bantuan[…]

Read More

Bengkak kaki adalah perkara biasa di kalangan ibu hamil. Ini kerana semasa mengandung, badan ibu menghasilkan lebih kurang 50% lebih darah dan cecair badan daripada biasa, untuk menyokong perkembangan bayi.   Bengkak kaki yang dikenali juga sebagai edema. Selain sering berlaku di bahagian kaki, ia juga berlaku di[…]

Read More

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari ni suka saya nak berkongsi senaman untuk ibu mengandung. Siapa cakap kehamilan membataskan ibu untuk bersenam? Malahan  banyak kebaikkan bersenam untuk ibu mengandung ni.   Sebelum kita melihat video senaman, dan ibu-ibu boleh mengikuti video senaman ni secara terus, mari kita lihat dulu[…]

Read More

Nutriwhite skincare terbaik dan mesra poket? Betul ke? Mesti ramai yang tak setuju part mesra poket tu kan. Iyelah, rata-rata yang nak mencuba kali pertama mesti cakap Nutriwhite ni mahal..   Nampak je macam mahal dik, sebenarnya jimat sangat dan mesra poket tau. Akak pakai set ni dah[…]

Read More

Dalam artikel yang lepas saya ada berkongsi tips cepat hamil. Bagi ibu-ibu yang mengamalkan tips tersebut, mesti nak tahu pula tanda-tanda awal kehamilan kan. Mana tau ada rezeki pula dalam masa terdekat. Mesti berbunga-bunga hati. Mari kita lihat beberapa tanda-tanda awal kehamilan di kalangan ibu hamil.   Haid[…]

Read More

9 tips cepat hamil. Keinginan menimang cahaya mata pasti dirasakan oleh pasangan yang telah berumahtangga. Sunyi rasanya hidup tanpa gelak dan tangis anak kan? Apa yang pasti wanita yang ingin hamil, hendaklah mengamalkan gaya hidup yang sihat untuk meningkatkan kesuburan bagi memudahkan kehamilan berlaku.   Namun perkara pertama[…]

Read More

Letihnya anak-anak kita hari ini..   Kadang-kadang kesian juga dengan anak-anak yang padat sangat aktiviti hariannya. Macam anak saya, pagi sekolah kebangsaan, petang sekolah agama, malam pula mengaji.   Jadi, kalau ada kerja sekolah tu, pandai-pandailah mereka adjust masa menyelit sana sini buat kerja sekolah. Ada masa terpaksa[…]

Read More

Bimbang anak tak pandai membaca walau umur dah 6 tahun? Saya juga mengalami kebimbangan yang sama, bila anak-anak saya yang bersekolah seawal umur 4 tahun, tapi masuk 6 tahun masih belum boleh membaca. Di mana silapnya?   3 anak lelaki, 2 saya yang mengajar sendiri mereka membaca, dan[…]

Read More

Proses mengajar anak membaca perlukan sentuhan seorang ibu?   Biarlah semahal manapun tadika yang kami masukkan, biarlah seawal 4 tahun pun mereka kami sekolahkan, anak-anak tetap perlukan sentuhan ibu untuk pandai belajar membaca.   Ammar, anak sulung, saya ambil masa 3 bulan untuk dia pandai membaca pada umur[…]

Read More
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.